Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne, mocno czekoladowe ciasteczka!

7 marca 2017

Przepyszne - to jedno słowo, które oddaje całe bogactwo tych pozornie zwyczajnych ciasteczek. Jednak nie są takie zwykłe, ponieważ do jednej porcji trafia aż pięć tabliczek czekolady. Najlepsze są przygotowane bez zakłóceń, czyli z gorzką czekoladą, którą zawiera co najmniej 70 procent kakao. Oczywiście można wmieszać do nich i mleczną i białą czekoladę. Wszystko zależy od Waszych upodobań i potrzeb. Mocno czekoladowe ciasteczka doskonale sprawdzą się na świątecznym stole. Najlepiej będą smakować popijane gorącą herbatą tuż po zimowym spacerze. Rzecz jasna można je też uroczo zapakować, obwiązać delikatnie czerwoną wstążką i dołączyć do bożonarodzeniowych życzeń. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne, mocno czekoladowe ciasteczka. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki niezbędne do przygotowania pysznych, mocno czekoladowych ciasteczek!

Przede wszystkim, zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznych, mocno czekoladowych ciasteczek to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: 250 gram gorzkiej (lub mlecznej) czekolady do rozpuszczenia, 250 gram gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady posiekanej w kosteczkę (można pomieszać wszystkie) oraz 60 gram masła. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: 130 gram mąki, dwa jajka, sto gram cukru brązowego, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli oraz jedna łyżka esencji waniliowej lub pasty z wanilii. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie pysznych i pachnących, mocno czekoladowych ciasteczek!

Sposób przygotowania pysznych, mocno czekoladowych ciasteczek!

Najpierw w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło. Po czym wszystko przestudzić i w tym czasie możesz jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie należy dodać powoli roztopioną czekoladę. Wszystko bardzo delikatnie wmieszać do masy. Potem trzeba mąkę wymieszać z proszkiem i solą, dodać do masy czekoladowej. Po czym znów wmieszać (można mikserem na niewielkich obrotach). Dopiero na końcu dodać posiekaną czekolade.
Gdy to zrobisz to na blachach do pieczenia musisz wyłożyć papier i łyżką nakładać niewielkie ilości ciasta. Pamiętaj jednak, że trzeba zostawić między nimi odstępy, bo ciastka się nieco rozpłyną. Ciasteczka piec w 180 stopniach przez 12-15 minut w zależności od piekarnika. Tuż po upieczeniu odstawić blaszki na 5 minut do wystygnięcia. Ponadto ciasteczka można oprószyć dekoracyjnie cukrem pudrem - na pewno będą też trochę słodsze. I gotowe! Smacznego! Ciesz się smakiem mocno, czekoladowych ciasteczek z rodziną i najbliższymi!