Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne Lebkuchen - miękkie pierniczki z Niemiec!

7 marca 2017

Lebkuchen – miękkie pierniczki z Niemiec są naprawdę niesamowite i niewiele wymagają pracy. A efekt? No cóż, miękkie i pulchne, z mieszającym się aromatem korzennych przypraw i cytrusów. Po prostu są świąteczne i żal, gdyby ich zabrakło wśród bożonarodzeniowych wypieków. Pamiętaj jednak, że Lebkuchen koniecznie trzeba zrobić co najmniej dzień albo dwa przed świętami, gdyż potrzebują czasu na zmięknięcie. Po wyjęciu z piekarnika zaskakują twardością. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne Lebkuchen – miękkie pierniczki z Niemiec. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki niezbędne do przygotowania pysznych Lebkuchen – miękkich pierniczków z Niemiec!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznych Lebkuchen – miękkich pierniczków z Niemiec to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak:

360 gram mąki, 300 gram miodu, 125 gram cukru trzcinowego, jedno jajko, dwie łyżeczki mielonego cynamonu, łyżeczka mielonych goździków, łyżeczka gałki muszkatołowej, pół łyżeczki kardamonu, pół łyżeczki sody, skórka otarta z cytryny, pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ponadto, aby przygotować lukier powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: 125 gram cukru pudru oraz łyżka soku z cytryny – gdy lukier będzie za gęsty, dodać więcej. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie pysznych i pachnących Lebkuchen - miękkich pierniczków z Niemiec!

Sposób przygotowania pysznych Lebkuchen – miękkich pierniczków z Niemiec!

Na początku musisz mąkę wymieszać z sodą i przyprawami. Potem trzeba miód rozpuścić, przestudzić, ale tak by ciągle był ciepły. Następnie należy jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać powoli ciepły miód, wymieszać. Po czym dodać mąkę z przyprawami oraz skórkę z cytryny i kandyzowaną z pomarańczy, zagnieść ciasto. Całość wstawić do lodówki na 2 godziny, potem wyjąć i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Gdy to zrobisz to musisz każdą wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Po czym wszystkie spłaszczyć i w tym celu najlepiej użyć łyżki zwilżonej wodą – ciasto nie będzie się kleić. Następnie piec około 12 maksymalnie 15 minut w 170 stopniach. Pamiętaj jednak, że trzeba uważać i sprawdzać, czy się nie przypalają. Na koniec wystudzić na kratce, a zimne maczać w przezroczystym lurze. Aby zrobić lukier wystarczy cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Twoje pierniki powinny trochę zmięknąć na drugi dzień. Takie ciasteczka możesz przechowywać w metalowej puszce lub pudełku. I gotowe! Smacznego! Ciesz się smakiem pysznych Lebkuchen - miękkich pierniczków z Niemiec razem z rodziną!