Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne doughnuts - amerykańskie pączki z dziurką!

7 marca 2017

Doughnuts - te pączki wymagają cierpliwości, najpierw przy wyrabianiu ciasta, a potem wykrawaniu okrągłych kształtów z charakterystyczną dziurką. Udane doughnuts są lekkie i puszyste. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne, amerykańskie pączki z dziurką – doughnuts. Przeczytaj go koniecznie!

Krótka historia Doughnuts’ów!

Zacznijmy od tego, że doughnuts wymyślił Hanson Gregory - miał wtedy zaledwie 16 lat, pływał na statkach i nie smakowały mu zbyt tłuste tradycyjne, popularne wówczas wiedeńskie pączki. Dlatego nieco je spłaszczył, a potem zrobił w nich dziurkę. Ten banalny, ale jednocześnie odważny pomysł przekazał mamie i dostał pełne wsparcie.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznych, amerykańskich pączków z dziurką – doughnuts!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznych, amerykańskich pączków z dziurką – doughnuts to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: 3 szklanki mąki, opakowanie suchych drożdży (7 gram), jajko, niepełna szklanka mleka, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru, 3 łyżki roztopionego masła, 3 łyżki rumu, szczypta soli, 1,5 litra oleju do smażenia, olej do smażenia, szklanka cukru pudru oraz kolorowe posypki do dekoracji.

Sposób przygotowania pysznych, przygotowania pysznych, amerykańskich pączków z dziurką – doughnuts!

Na początku musisz przesianą mąkę wymieszać z drożdżami. Potem do mąki wsypać i wlać wszystkie inne składniki oprócz masła. Następnie należy ciasto wyrobić, a gdy składniki się połączą dodać roztopione masło. Po czym całość ponownie wyrobić, najlepiej mikserem, choć można i ręcznie, ale trzeba poświęcić kilka minut. Pamiętaj, że ciasto powinno być gładkie i nieco klejące. Potem z gotowego trzeba zrobić kulkę i zostawić w misce, miskę przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Natomiast, gdy ciasto podwoi objętość, odrywać po kawałku i rozwałkowywać na desce oprószonej mąką. Następie z ciasta wykrawać kółka, w środku kółka trzeba wydrążyć mniejsze kółko – tu sprawdza się zakrętka od wody mineralnej. Potem kółka należy ułożyć na tacce lub talerzu oprószonym mąką i zostawić na godzinę do urośnięcia. Gdy to zrobisz to w dużym garnku musisz rozgrzać olej. Potem powinieneś zmniejszyć ogień i wrzucać po kilka pączków, smażyć z obu stron do zarumienienia. Na koniec osuszać na papierowym ręczniku i dekorować ciepłe lukrem.
Jeżeli chodzi o lukier to musisz szklankę cukru pudru wymieszać z łyżką soku z cytryny. Następnie masę utrzeć na gładki lukier – kilka minut, zaraz po nałożeniu lukru dekorować posypkami – lukier zasycha błyskawicznie i posypka się nie utrzyma, jeśli dodamy ją zbyt późno.