Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne tartaletki migdałowe z gruszką i kajmakiem!

7 marca 2017

Chyba nie ma nic lepszego niż mieszanka soczystych gruszek i lekkich, jak puch, bo w zmielonej postaci migdałów. Gruszki z migdałami zdają egzamin, dopełnione kajmakiem uszczęśliwiają smakowo absolutnie. To idealny deser, którym można się delektować czekając na popołudniową kawę i ich kolejny kęs. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne tartaletki migdałowe z gruszką i kajmakiem. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki niezbędne do przygotowania pysznych tartaletek migdałowych z gruszką i kajmakiem!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznych tartaletek migdałowych z gruszką i kajmakiem to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do przygotowania kruchego spodu jak:

250 gram mąki, 125 gram masła, 80 gram cukru pudru oraz jajko.

Aby przygotować masę migdałową będziesz potrzebować:

120 gram zmielonych migdałów, 100 gram masła, pół szklanki płatków migdałowych (uprażonych wcześniej na suchej patelni), 4 gruszki, 2 jajka, pół szklanki cukru pudru oraz łyżkę mąki pszennej.

Do zrobienia kremu kajmakowego powinieneś się zaopatrzyć w takie składniki jak:

pół szklanki masy kajmakowej – (można użyć gotowej z puszki), łyżeczka mąki, łyżka mleka oraz łyżeczka masła.


Sposób przygotowania pysznych tartaletek migdałowych z gruszką i kajmakiem!

Kruchy spód:

Najpierw mąkę przesiewamy i mieszamy z zimnym pokrojonym w kostkę masłem do czasu aż powstanie kruszonka, trzeba to zrobić szybko. Po czym w cieście robimy wgłębienie, w nie wbijamy jajko, zasypujemy cukrem i zagniatamy, do połączenia składników, tak by ciasto miało, jak najmniej ciepła naszych dłoni, ciasto zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Tuż po wyjęciu rozwałkowujemy lub wyklejamy nim foremki do tartaletek, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i przez 10 minut zapiekamy spody.

Masa migdałowa:

Na początku cukier puder ucieramy z masłem na gładki krem, dodajemy zmielone migdały i mieszamy, a później po kolei jajka. Po czym miksujemy do połączenia składników, na końcu dodajemy mąkę i mieszamy. Masę wykładamy na podpieczone i schłodzone spody z kruchego ciasta, wierzch kremu posypujemy połową płatków migdałowych, a gruszki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, owoce układamy ciasno na masie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekamy przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Krem kajmakowy:

W małym garnku rozpuszczamy masło i mleko, dodajemy kajmak i podgrzewamy, aż będzie płynny, na końcu zagęszczamy mąką i mieszamy. Następnie ciepłym kremem smarujemy tartaletki i posypujemy prażonymi migdałami. Można udekorować ubitą śmietaną 30 lub 36%. Na tę porcję wystarczy 250 ml.