Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na przepyszny hummus z ciecierzycy!

7 marca 2017

Hummus to pyszna i zdrowa pasta, która jest zrobiona z samych naturalnych składników, bogatych w wartości odżywcze. Otóż już w samej ciecierzycy 25% stanowi białko, zatem może zastąpić mięso i być dobrym składnikiem w diecie wysokobiałkowej (na przykład będzie idealny dla sportowców). Ponadto walory smakowe hummusu są równie ciekawe i hummus idealnie się sprawdza jako pasta do pieczywa. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszny i zdrowy hummus. Przeczytaj go koniecznie!

Kilka słów o samych humumsie

Zacznijmy od tego, że hummus to danie wegańskie, które wciąż jest mało znane w Polsce. Pochodzi ono z Libanu, ale jest popularnie we wszystkich krajach Bliskiego Wschodu. Można je stosować jako dodatek do sałatek, kanapek, a przede wszystkim do słynnych falafelków – malutkich kotlecików z bobu lub ciecierzycy.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznej i zdrowej pasty jaką jest hummus z ciecierzycy!

Przygotowanie hummusu z ciecierzycy jest bardzo łatwe i szybkie, w dodatku wcale nie potrzebujesz do niego zbyt wielu skomplikowanych składników. W związku z tym, zanim zabierzesz się za przygotowanie pasty, jaką jest pyszny i zdrowy hummus z ciecierzycy to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 20 dekagram ciecierzycy, 25 gram sezamu oraz dwa ząbki czosnku. Poza tym koniecznie powinieneś się zaopatrzyć także w takie składniki jak: sok z połowy limonki, trzy łyżki oliwy, sól oraz pieprz. Gdy upewnisz się, że masz wszystkie niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowanie pysznej i zdrowej pasty jaką jest hummus z ciecierzycy!

Sposób przygotowania pysznej i zdrowej pasty jaką jest hummus z ciecierzycy!

Przed zrobieniem hummusu koniecznie ciecierzycę zalej wodą i namocz przez co najmniej dwanaście godzin. Gdy to już zrobisz to w tej samej wodzie (posól lekko) ugotuj do miękkości ciecierzycę, potrwa to około jednej godziny. Ale pod żadnym pozorem nie wylewaj wody z gotowania! To bardzo ważne. Następnie ciecierzycę odcedź (nie wylewaj wody z gotowania) i zmiksuj blenderem, razem z sezamem, czosnkiem, sokiem z limonki i oliwą. Na koniec dopraw do smaku, wedle swojego uznania, każdy ma inne smaki, więc jeśli wolisz, aby hummus był bardziej słony to daj więcej soli, gdy wolisz, aby jednak był trochę bardziej pikantny i wyrazisty to posyp więcej pieprzu. Natomiast w przypadku, gdy Twój hummus z ciecierzycy wyjdzie trochę za suchy to konieczni dodaj do niego trochę wody z gotowania ciecierzycy. Tak przygotowany hummus podawaj z oliwą i czerwonym pieprzem. I gotowe! Smacznego! Ciesz się smakiem wyśmienitego i zdrowego hummusu!