Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszną pastę z pieczonych papryki i suszonych pomidorów!

7 marca 2017

Każdemu, kto lubi suszone pomidory, ta pasta powinna bardzo zasmakować. Otóż pieczona papryka idealnie komponuje się z pomidorami i stanowi dobry dodatek (lub podstawę) do wielu dań. Najlepiej smakuje taka pasta z pieczonej papryki i suszonych pomidorów podana na grzance z chleba razowego. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszną i zdrową pastę z pieczonej papryki i suszonych pomidorów. Przeczytaj go koniecznie!

Kilka słów o samych suszonych pomidorach

Zacznijmy od tego, zwiększona zawartość likopenu w suszonych pomidorach, który jest związkiem o charakterze antyoksydacyjnym, podnosi ich właściwości antynowotworowe. Silne właściwości antyoksydacyjne, chronią organizm przed atakiem wolnych rodników. Naukowcy dowodzą, że suszone pomidory mogą powstrzymywać rozwój raka prostaty. Posiadają właściwości moczopędne oraz obniżające ciśnienie krwi. Dzięki temu, że suszone pomidory znajdują się w zalewie z oliwy z oliwek, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach bardzo dobrze są wchłaniane przez organizm. Wzmacniają układ krwionośny oraz pracę serca, a także posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe. Powodują, że nasza skóra zachowuje młody wygląd na dłużej, a zmarszczki są znacznie łagodniejsze.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznej i zdrowej pasty z pieczonej papryki oraz suszonych pomidorów!!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznej i zdrowej pasty z pieczonej papryki oraz suszonych pomidorów to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: dwie, czerwone papryki, 15 suszonych pomidorów oraz dwie łyżki oliwy. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: dwa ząbki czosnku, kilka listków bazylii, sól i pieprz.

Sposób przygotowania pysznej i zdrowej pasty z pieczonej papryki oraz suszonych pomidorów!!

Najpierw nagrzej piekarnik do 220 stopni. Gdy to zrobisz to paprykę przekrój na ćwiartki, usuń pestki, umyj. Potem blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, połóż na nią papryki skórką do góry i nieobrane dwa ząbki czosnku. Następnie wstaw blachę do piekarnika na górny poziom i nastaw piekarnik na opcję grill. Całość piecz do momentu, aż papryka zrobi się czarna. Gdy to zrobisz to ciepłą paprykę wsadź do woreczka, zakręć go. Dopiero po około trzech minutach wyjmij paprykę i zdejmij z niej skórkę – zejdzie bez problemu. Po czym zmiksuj blenderem paprykę, suszone pomidory, wyciśnięty ze skórki czosnek, świeże liście bazylii i oliwę. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Taka pasta z pieczonej papryki i suszonych pomidorów jest pyszna do kanapek, crostini, a także do makaronu, jak i mięsa. I gotowe! Smacznego!