Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszny schab suszony!

7 marca 2017

Schab suszony to doskonałe danie, które często wiele osób przygotowuje się na święta. Czemu tak rzadko? No cóż bardzo często obawiamy się tego, jak ususzyć mięso w domu, tak, żeby się nie zepsuło i rezygnujemy, a to wielki błąd! Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszny, suszony schab. Przeczytaj go koniecznie!

Suszony schab własnej roboty – czemu by nie?

Zacznijmy od tego, że suszony schab jest bardzo łatwy w przygotowaniu, co prawda trzeba trochę cierpliwości po cały proces wymaga 14 dni, ale warto poczekać. Suszony schab zachwyca aromatem ziół, w dodatku jest łatwy do krojenia i przechowywania. Może długo przebywać w lodówce i nic mu się nie dzieje. Co najważniejsze - taka wędlina jest dużo smaczniejsza od wszystkich kupnych, nawet tych „bez konserwantów”. Nareszcie mamy pewność, że wiemy co jemy, sami dobieramy dodatki i wszystkie są naturalne (a nie „identyczne z naturalnymi”).
Składniki niezbędne do przygotowania pysznego i oryginalnego dania, jakim jest suszony schab!!
Zanim zabierzesz się za przygotowanie dania, jakim jest pyszny, suszony schab to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: ok. 1 kg ładnego schabu, 40g soli, 4 ząbki czosnku drobno posiekane, 2 łyżki suszonego majeranku, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ziaren pieprzu, 2 łyżeczki ziaren kolendry oraz 5 ziaren ziela angielskiego. Gdy upewnisz się, że masz wszystkie niezbędne składniki pora zabrać się za pysznego, suszonego schabu!

Sposób przygotowania pysznego, suszonego schabu!

Na początku mięso umyj i dokładnie osusz papierowymi ręcznikami. Następnie ziarna pieprzu, kolendry i ziela angielskiego utłucz w moździerzu. Gdy to zrobisz to wszystkie składniki (poza schabem) wymieszaj ze sobą i dokładnie posmaruj nią cały schab, również boki. Potem mięso włóż do garnka (lub do naczynia z pokrywką), przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 4 dni. Pamiętaj o tym, aby codziennie patrzeć, czy mięso nie puściło soków, jeśli tak, odlej je.
Dopiero po 4 dniach schab przełóż do czystej pończochy lub rajstopowej podkolanówki (lub do siatki do wędlin, jeśli takową posiadasz) i owiń go 2-3krotnie. Następnie przewiąż schab kilkakrotnie sznurkiem, czyli potraktuj go jak szynkę. Po czym powieś schab na sznurku w przewiewnym, ciepłym miejscu (tak, aby z każdej strony był dostęp do powietrza) i pozwól mu się tak suszyć przez 7 dni. Gdy minie 7 dni to zdejmij schab, usuń pończochę i schowaj schab do lodówki (do naczynia, ściereczki lub folii) na 3 dni. Tak przygotowany suszony schab można kroić bardzo cienko, jest naprawdę niezwykle aromatyczny. Zdecydowanie jest to jedna z lepszych wędlin.