Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne sałatka z kaczką, podagrycznikiem, kozim serem i jadalnymi kwiatkami!

7 marca 2017

Wszyscy w ciepłe dni chętniej jadamy sałatki, a ta z piersią z kaczki i kozim serem jest bardzo pożywna. Jest bardzo wiosenna, dzięki różnorodnym łąkowym kwiatkom. Kwiaty te doskonale prezentują się zarówno w wazonie, jak i na talerzu. Jednak poza bukietem jadalnych kwiatów (skład bukietu: floks szydlasty, fiołek wonny, ziarnopłon, rzeżucha łąkowa, stokrotka, jasnota plamista, bratek, bluszczyk kurdybanek, pierwiosnek) trafił do tej sałatki jeszcze podagrycznik, chwast o wielu pozytywnych właściwościach. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować sałatkę z kaczką, podagrycznikiem, kozim serem i jadalnymi kwiatkami. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki niezbędne do przygotowania pysznej sałatki z kaczką, podagrycznikiem, kozim serem i jadalnymi kwiatkami!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie sałatki z kaczką, podagrycznikiem, kozim serem i jadalnymi kwiatkami to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: jedna pierś z kaczki, kilka gałązek rozmarynu oraz jedno opakowanie roszponki. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: jedna garść podagrycznika, 100 g koziego sera, jedna garść jadalnych kwiatów (między innymi floks szydlasty, fiołek wonny, ziarnopłon, rzeżucha łąkowa, stokrotka, jasnota plamista, bratek, bluszczyk kurdybanek, pierwiosnek), trzy łyżki oliwy oraz jedna łyżka octu balsamicznego. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie sałatki z kaczką, podagrycznikiem, kozim serem i jadalnymi kwiatkami!

Sposób przygotowania pysznej sałatki z kaczką, podagrycznikiem, kozim serem i jadalnymi kwiatkami!

Na początku pierś z kaczki umyj i osusz. Potem skórę ponacinaj w kratkę, mocno natrzyj mięso z dwóch stron solą, pieprzem w nacięcia włóż świeży rozmaryn. Następnie zostaw na około jedną-dwie godziny. Po czym nagrzej piekarnik do 180 stopni. Gdy to zrobisz to na suchą i zimną patelnię połóż piersi od strony skóry i smaż około 5 minut z każdej strony. Poza tym podczas smażenia podlewaj na bieżąco piersi powstałym tłuszczem. Następnie przełóż piersi do żaroodpornego naczynia skórą do góry, wlej powstały podczas smażenia tłuszcz i piecz 10-15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Potem wyciągnij pierś z kaczki i daj jej odpocząć przez pięć minut. Dopiero po tym czasie pokrój w plasterki. Następnie podagrycznik umyj i pokrój na paseczki. Po czym roszponkę umyj, ser pokrój na kawałki. Na koniec przygotuj sos: wymieszaj oliwę z octem balsamicznym. Potem wymieszaj sałatę z podagrycznikiem, kozim serem, piersią z kaczki, jadalnymi kwiatami i sosem. I gotowe! Smacznego!