Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszną kasze z pieczoną dynią, grillowaną papryką i roszponką!

7 marca 2017

Kuskus jerozolimski (zwany inaczej mograbie, moghrabieh) można kupić w Internecie lub w sklepach z produktami arabskimi. Można przetestować go też z kaszą gryczaną niepaloną (białą). Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszną kasze z pieczoną dynią, grillowaną papryką i roszponką. Przeczytaj go koniecznie!

Kilka słów o pysznej kaszy z pieczoną dynią, grillowaną papryką i roszponką!

Zacznijmy od tego, że te pyszne, pieczone warzywa mają intensywny aromat, a brak soli wystarczająco rekompensuje rozmaryn, oliwa i pieczony czosnek w daniu. Poza tym można jeść jako danie główne lub dodatek. Jest to także świetna alternatywa na posiłek do pracy. Otóż wystarczy wszystkie składniki umieścić w słoiku (najlepiej na spód kuskus, później pieczone warzywa z oliwą, na wierzch roszponka), by następnie połączyć je ze sobą na talerzu.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznej kaszy z pieczoną dynią, grillowaną papryką i roszponką

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznej kaszy z pieczoną dynią, grillowaną papryką i roszponką to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: 250 gram kuskusu jerozolimskiego, jedna dynia piżmowa oraz jedna paczka roszponki. Poza tym koniecznie powinieneś się zaopatrzyć w takie składniki jak: trzy papryki czerwone lub jedna puszka grillowanej papryki, oliwa, świeży rozmaryn, trzy ząbki czosnku oraz jedna łyżka pestek słonecznika i dyni.

Sposób przygotowania pysznej kaszy z pieczoną dynią, grillowaną papryką i roszponką!

Najpierw kaszę ugotuj na sypko wg instrukcji na opakowaniu, ostudź, dynię umyj i pokrój w kostkę. Potem wszytko rozłóż na blaszce z piekarnika, skrop oliwą i posyp świeżym rozmarynem. Następnie pomiędzy dynią ułóż nieobrane 3 ząbki czosnku. Wszystko piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni – dynia powinna być miękka, ale nie rozpadać się, ostudź. Gdy to zrobisz to paprykę upiecz równocześnie z dynią, kładąc ją na górnej blaszce: paprykę przekrój na ćwiartki, usuń pestki, umyj. Po czym blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, połóż na nią papryki skórką do góry. Potem nastaw piekarnik na opcję grill. Wszystko piecz do momentu, aż papryka zrobi się czarna. Następnie ciepłą paprykę wsadź do woreczka, zakręć go. Po około 3 minutach wyjmij paprykę i zdejmij z niej skórkę – zejdzie bez problemu, pokrój paprykę w paski i ostudź. Gdy to zrobisz to roszponkę umyj i osusz, wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, łącznie z oliwą z pieczenia warzyw. Na koniec dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie dolej jeszcze oliwę. Na wierzch posyp pestkami słonecznika i dyni. I gotowe!